Az olasz meló

2012.06.14. 15:59 nathanp

Leszámítva a jugó utódállamok elleni, jó adag nacionalista hőbörgéssel színesített derbiket, a horvát fociközvélemény, azaz az egész nemzet csöcsöstül-bőröstül, két válogatott ellen csinál presztízskérdést a győzelemből. A németek és az olaszok ellen. Mai ellenfelünktől még soha nem kaptunk ki.

A 2002-es vébén így verük őket:

(A gólokra a kapusok biztosan emlékeznek, Buffon és Pletikosa védett a két csapatban.)

A független Horvátország válogatottja korábban már összefutott az olaszokkal, először az 1996-os Eb kvalifikációs körében. A csoportot mi nyertük, a palermói odavágón 2:1-re győztünk, a spliti visszavágó 1:1 lett. (Mindhármat Šuker lőtte.)

Első barátságos meccsünk döntetlen lett, (1999-ben otthon egy 0:0) a másodikat 2006-ban Eduardo és Modrić góljaival nyertük Livornóban. Az akkori csapatból hatan (Pletikosa, Ćorluka, Srna, Kranjčar, Modrić, Eduardo) szinte biztosan pályára lépnek ma délután is.

Néhány érdekesség:

  • Mandžukić és Andrea Barzagli együtt játszott Wolfsburgban a  2010/11-es szezon elején

  • Az előző Eb-n szereplő horvát válogatottból hárman a Serie A-ban fociztak, a jelenlegi keretből senki nem játszik Olaszországban

  • Dario Šimić korábban viszont három évet húzott le az Internél és hatot a Milannál

  • Dudu a Sahtar Donyeck játékosaként gólt lőtt az AS Romának tavaly márciusban a BL-nyolcaddöntőben (3:2 ; 3:0)

  • Hiába nyert a Vatreni a 2002-es vébén az olaszok ellen, mivel kikaptunk Mexikótól és Ecuadortól, nem mentünk tovább

  • 1942-ben is játszott a két csapat, akkor Genovában 4:0-ra nyertek az olaszok, de nem a független Horvátország ellen, így az nem számít :)

Bilić mester valószínűleg nem változtat az írek elleni nyerő csapaton, de szokásához híven csak közvetlenül a meccs előtt hirdet keretet.

Az egyértelmű, hogy ha ma nyerünk, ott vagyunk a nyolc között, és a döntetlen sem rossz. Az olaszoknak már neccesebb, hiszen akkor gólarányjavító győzelmi kényszerben lesznek az írek ellen, és abban kell reménykedniük, hogy a spanyolok jól elpáholnak minket.

De ezúttal nem csúszunk le a továbbjutásról. Ciao Italia!

Tipp a 18:00-kor kezdődő meccshez: tévé+laptop, egyik böngészőablakban az Index élő közvetítése, másikban a mi kommentjeink. Sör, csevap, az adriáról hozott kövek bekészítve, ha a képernyőbe kellene csapni valami nehezet a 89. percben kihagyott Modrić-helyzet miatt az idegtől.

U boj, u boj, za narod svoj!

 

5 komment

Címkék: horvátország euro2012 olasz horvát

A bejegyzés trackback címe:

https://mihrvati.blog.hu/api/trackback/id/tr194587325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2012.06.14. 16:28:04

Videće oni svoga Boga, biće Trst naš!

MTi 2012.06.14. 16:48:40

No fiúk, meg KELL nyerni az EB-t, mert kell a zsé NAGYON! Ezt írja a Blic:
www.blic.rs/Vesti/Svet/328309/Hrvatska-deseta-na-listi-po-sansama-za-bankrot

fénycsepp 2012.06.14. 18:50:46

az MTi az marsal tito, vagy mi?

nyerjék meg a horvátok a meccset , ha már a szerbek nincsenek ott:(

m.o.p. 2012.06.14. 19:01:27

A horvát csapatot nagyon csípem. Őszintén megmondva, azért most az is ott van a drukkban, hogy az olasz csapatot meg jobban utálom mindennél.
süti beállítások módosítása