unnamed.jpg One more, and it’s coming home

1992 augusztusa örökké élni fog mindannyiunk emlékezetében. Már úgy értem, hogy a horvátokéban, meg a családom tagjaiéban (és tulajdonképpen a kettő között van átfedés). Mert hogy dacolva a délszláv háború viszontagságaival, részben sokác származású édesapám berakta a feleségét, a nővéremet, a bátyámat és persze engem az autóba.

Kerültük az autósztrádát, részben mert le volt zárva, részben mert biztonságosabb útvonalak inkább az országutak voltak. Voltak csekkpontok, ahol a szakállas faterom minden alkalommal édesanyám jogosítványát mutatta be mindenféle probléma nélkül, mert hát az övének otthon kellett maradnia. Jobb is volt így, legalább nem vesztette el. A pontos célra már nem emlékszem, mert a háború alatt többször is jártunk déli szomszédainknál. Lehet hogy KáeRKá szigete volt, de lehet hogy Rab, az is lehet, hogy nem is szigeten voltunk. Nem emlékszem, mert amíg háború volt, többször jártunk oda nyaralni, olcsóbb volt mint a Balaton.

mjvdrazen.jpg Petrović csinál hülyét az egyik amerikai cserejátékosból (akit sajnos nem ismerek fel a képről) Michael Jordanből

A nyaralás ideje alatt ment a barcelonai olimpia és a horvát kosárcsapat a várakozásoknak megfelelően remekül teljesített. A csoportkörben második lett az USA mögött, hogy a könnyebb ágra kerüljön. Az egyenes kieséses szakaszban pedig simán verték az aussie-kat, aztán megszenvedtek a FÁK-kal. Utóbbi meccset már a kemping kocsmájában néztük családilag másik 60 horváttal. Óriási hangulat volt, minden kosár után felrobbant a helység és ehhez most semmi köze nem volt a háborúhoz, sőt! Megkockáztatom, hogy aznap este inkább a tévé előtt pihentek a katonák is. Végül egy ponttal, épphogy csak, de behúztuk.

Bejutottunk a döntőbe, ahol az USA másodvonalas, tehetségtelen, csupán a fizikai előnyre apelláló csapata várta Dražen Petrović-ékat. Az olimpián másodszorra pumpálták a bogyót Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Charles Barkley, David Robinson, Karl Melone és az azóta is simán (Dražen után) a világ második legjobb játékosa, John Stockton ellen.

Augusztus 8., este 10 óra. A kezdés pillanatában normális esetben másfél órája aludnom kellett volna, hiszen még csak 7 éves voltam, de a két nappal azelőtti elődöntő hangulatától elképesztően izgatottan vártam az éjszakát, alvásról szó sem lehetett. Éreztem, hogy simán nyerünk. Az amerikaiknak gyakorlatilag csak egy kiemelkedő játékosuk volt és hát ő inkább asszisztokat szeretett szórni, mint pontokat - na nem mintha ne tudta volna végig kígyózni az egész pályát, majd hát mögött önmagának zseniális gólpasszt adni, hiszen Stockton BÁRMIRE képes volt a pályán.

 maxresdefault.jpgAz amerikaiak is tudták, hogy ki a #1 sztárjuk. 

Már rögtön az elején tovaszállt a FÁK elleni hangulat. Látszott, hogy az olimpia legjobb csapata elképesztően rossz napot fogott ki, míg az amerikaiak minden ponttal magasabbra emelkedtek. Végül a nyári játékok legnagyobb meglepetésére elég simán, 117 - 85-re kikaptak a horvátok. Azóta sem tudom feldolgozni, ahogy Dražen sem tudta (RIP).

És hogy mi itt a lényeg, kedves barátaim? Hogy a mi kutyánk kölyke, a horvát focicsapat most helyre teheti egy - azóta nagyra nőtt - kisfiú lelkét azzal, hogy toronymagas esélyesként végre hozza a papírformát és legyőzi az ismeretlen focistákból álló franciákat, akik valljuk be, óriási szerencsével jutottak el a döntőig. Eleve, milyen csapat az, akinek a legjobb játékosa inkább visszavonult és belga másodedző lett, csak hogy elkerülje a szégyent?!
Rakitic, Modric, Mandzukic, prlolica > MBappé, Griezmann, Pogba, omelette du fromage - Ki ne értene egyet???

Ivan! Csináld meg a bennem élő 7 éves gyerekért!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mihrvati.blog.hu/api/trackback/id/tr414113385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása