Akit netán az riasztana el a horvátok buzdításától, mert vérszomjas, háborúzó népségnek tartja őket, megnyugtatom, hogy most már —mint minden normális országban—, Horvátországban is elsősorban nem etnikai, hanem regionális alapon gyűlölködik egymással a helyi lakosság.
Vertek már el Zágrábban horvát fiatalokat mert dalmát akcentussal beszéltek és tángáltak már el Splitben is zágrábi purgereket.
És persze mi másban rivalizálnának leginkább a régiók, mint a konyhaművészetben?
A tengeri herkentyűket faló tengerpartiak froclizzák a húst hússal zabáló szlavóniaiakat, és viszont:
Polip szlavóniai módra:
Hozzávalók:
1 nagyobb polip (kb két kilós)
2 kg krumpli*
1 malac (kb 15 kilós)A polipot és a krumplit bő, sós vízben puhára főzzük. Közben a malacot nyárson sütjük. Amikor a polip és a krumpli megfő, a malac pedig szép ropogósra sül, a krumplival tálaljuk a malacsültet, a főtt polipot pedig jó messzire elhajítjuk a mezőn, hogy arra szálljanak a legyek és ne baszogassák az embereket, amíg a kerti padon esznek. A malac ízlés szerint báránnyal is helyettesíthető, de feltétlenül hideg gemišttel (fröccsel) tálaljuk!
*15 kilós malachoz ez a rengeteg köret meg ne ülje a gyomrukat.