nathanp: A világon eddig két focimeccs robbantott ki nemzetek közötti háborút, ahol a felek egyike valahogy mindig nekem esik le. A naív szurkolónak, akit legfeljebb kővel dobáltak Debrecenben vagy kérdőre vontak Fehérváron, hogy mi a kurva anyám van, kispesti geci. Persze egy csapatnyi újpesti kopasz is lehet félelmetes a 42-es villamos végállomásán, meg még több az Üllői úton, aki a muttert inszuinálja prostitúcióval, de akinek Arkan akarta kitépni a beleit a saját csapata lelátóin, biztosan kellemetlenebbül érezte magát. Aztán legfeljebb belépett a horvát hadseregbe.

1990 május 13-án Dinamo-Crvena Zvezda meccset rendeztek Zágrábban.

A Dinamo otthon játszott, és, bár a Zvezda vezette a(z összjugoszláv) bajnokság táblázatát, a dolog úgy állt, ha a horvátok nyernek, övék a bajnoki cím. A meccs nem kezdődött el, a délszláv polgárháború talán igen.

Az első csata a Dinamo zágrábi stadionjában, a Maksimirban zajlott:

A HDZ, Franjo Tuđman nacionalista pártja megnyerte a választásokat Horvátországban, és Szerbiában is megerősödtek a nacionalista hangok. A szurkolók a pályára vitték a politikát. A CNN összeállítása szerint az el sem kezdődött meccs egyike annak az öt mérkőzésnek, amely megváltoztatta a világot.

A videón 10-es számmal látható Zvonimir Boban is, a Dinamo akkori csapatkapitánya, aki nem hisz a szemének, amikor a szurkolói rendbontást látja. Akkor még nem tudhatta ő sem, hogy úgy lesz a meccs hőse, hogy a kezdőrúgást sem végzik el. Egy sérült szurkolón próbált segíteni, amikor összetűzésbe került egy rendőrrel.

Refik Ahmetović (aki neve alapján egyaránt lehet egy boszniai muszlim, egy koszovói albán, vagy egy szandzsáki bosnyák) sem sejtette, hogy mennyire szimbolikussá válik az a rúgás, amit Boban visz be neki.

Boban ugyanis a szóváltás után visszatért, és megtorolta a történteket, "kockáztatva karrierjét és mindent, amit elért, a horvát ügy érdekében".

Ugye, nem is olyan könnyű eldönteni, hogy ki kezdte?

Boban nagyjelenete, aki ezek után is játszott a jugoszláv válogatottban:

Ez meg itt a teljes buli:

A vendégszektorban már ekkor ott hőbörgött egy Arkan nevű huligán, aki később a Tigrisek vezéreként civileket mészárolt le Nyugat-Szlavóniában és a koszovói háborúban. 

 Felhasznált forrás: Bálint Csaba: Egy sorsfordító mérkőzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mihrvati.blog.hu/api/trackback/id/tr584559922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása