A büszke horvát egót és önbecsülést ajvárral kenegeti a tény, hogy az Eb-döntőt pont az a két csapat játssza, akik épp hogy megelőztek minket a csoportkörben. Lehetnénk mi is a döntőben, hiszen az olaszok nem tudtak megverni, a spanyolok elleni győzelem pedig ott volt Ivan Rakitić fején.

Mivel a döntőig menetelés volt tervbe véve, a blog gasztró-tematikáját is szét akartuk húzni négy hétre. Az írek elleni meccsre például csevappal készültünk házi ajvárral, de a kameránk nem volt feltöltve, és a győzelem is elvette az eszünket. Később a mlincink sikerült publikálhatatlanul ocsmányra, pedig a Zágráb környéki libazsírral készült, kiszárított, majd forró vízzel nyakon öntött tésztalapokkal körített pulykacomb eszméletlenül finom. Styxx kolléga osztotta meg az első komolyabb receptet, a szlavóniai malacsült polippal igazi délszláv kuriózum. A csoportkör vége felé a Szimpla piacon sikerült mángoldot szereznünk, először Magyarországon, de végül csak béna citromos csirkesült akadt mellé, így félig lett autentikus, ami félig érdekes. (A mángold amúgy a disznóparajfélék Balotellije, randa, harsány őstehetség.)

Mire odajutottunk, hogy megírjunk egy valamirevaló gasztroposztot, kiestünk, mint Hernádi Zsolt névjegykártyája Ivo Sanader bukszájából vacsi után. Szerencsére Két Cica Ildi sokadszor is boldoggá tett minket, kikutatta, elkészítette, és csodaszépen publikálta az elsőre univerzálisnak tűnő, de hitünk szerint utánozhatatlanul dalmát dalmát eperlevest.

Ezzel a foci Eb-től búcsúzunk, köszönjük a figyelmet, 2014-ben pár hét múlva az olimpián találkozunk!

Ha valaki elsiklott volna felette, Mandžót leszerződtette a Bayern.

1 komment

Címkék: horvátország gasztro

Az EB-n a horvát válogatott meglepetésembere, a három gólt szerző "Szuper Mario" 2016-ig írt alá a münchenieknek. Eddigi klubja, a Wolksburg 13 millió eurót kap, míg Mandžo idényenként három és fél millió euróért fog a bajor csapatban játszani.

Egyben ezzel a tranzakcióval ő lett a negyedik legdrágább horvát labdarúgó. Többet csak a Tottehnam Modrićért, a Manchester City Ćorlukaért és az Arsenal Eduardoért fizetett.
A müncheniek az átigazolást hivatalosan Mandžukić orvosi vizsgálata után jelentik be.

Szólj hozzá!

Címkék: bayern münchen mandžukić

Az európai klubfoci krémje helyén kezeli a foci EB-t. Nem dől be a nagy villanásoknak, mert az elmúlt évtizedekben már nem egyszer fordult elő, hogy egy-egy rendkívül sikeres tornát követően elképesztően túlértékelt, egynyári sztárok kallódtak el és váltak az újsütetű klubjaiknak pazarló, rossz befektetésévé.

A horvát csapat meglepetésembere, a rendkívül jó hatékonysági mutatójú (5 kísérletből 3 gól) csatár, Mario Mandžukić esetleges sztárcsapathoz igazolása helyett (bár a jelenleg a Wolfsburgban játszó Mandžoért is még bejelentkezhet valaki a nagyok közül) arról hallani, hogy a Lyon védőjét, a 22 éves Dejan Lovrent a Barcelona szeretné a csapatában tudni és erre a 20 millió eurós vételárat is hajlandók kiköhögni a játékos jelenlegi csapatának, a Lyonnak a Barça a  "közepes erősségű" pénzügyi gondjai ellenére. A Milantól 35 millió euróért Thiago Silvat még sem vették meg, bár ezt a tranzakciót már tavasszal megszellőztette a sajtó, és még inkább kihagyják az Athletic Bilbaotól Madridtól 40 millió euróért kivásárolható spanyol válogatottat, Javi Martinezt.

Dejan Lovren az idei francia bajnoki idény végén megsérült, ezért Slaven Bilić nem is vitte ki az EB-re. A 190 centis, fiatal védő jó fejelő játékos, a légicsatákban is eredményes, nem csak a védekezésben, hanem a támadásban, különösen a labdafelhozatalban is kiválóan hasznosítható. A spanyol Mundo Deportivo sportnapilap értesülése szerint a Barça játékosmegfigyelői már másfél éve követik a karrierjét és a transzfert nem soká nyélbe ütik. A Balkáni Piquet jelzőt aggatták rá a spanyol focifirkászok, már csak egy Shakirát kell hozzá keríteni.

Luka Modrićról, a Tottenham és a horvát válogatott középpályásáról korábban szintén azt írták, hogy a Barcelona nézte ki magának, de már hetek óta tartja magát az újabb füles: A Real Madridban fog nemsoká kikötni.
 

2 komment

Címkék: lovren barcelona

"Halkan érkezik, mint egy macska, de úgy játszik, mint egy zsákmány után kutató ragadozó."– írja az El Pais a horvát középpályásról. Azt is kiemelik, hogy Modrić hasznosságát a védelemben meglehetősen lebecsülik. Több labdát szerez, mint bárki más. "Ügyesen kiszimatolja az akció nyomvonalát és mint egy macska, halkan, rugalmas ugrásokkal csap le a labdára, majd az apró, könnyed testével ő maga lendül a labda birtokában akcióba." – fokozza a Luka-hájpot a lap.

A mai modern labdarúgást —különösen a spanyol focit—, egyébként is jellemzik a pehelykönnyű, aprónövésű zsebcirkálók. Xavi, Iniesta, Messi stb. ha egy éjjel-nappaliban egy álmos boltost fogna ki, aki csak méret alapján tippelné meg a vásárló korát, sanszos, hogy elkérné a személyijüket, ha sört vennének.

Modrić 59. percben Rakitić fejére „"rajzolt" pompás beadásáról egyébként is jó sokat cikkeznek a spanyol sportújságírók. Egyrészt bepánikoltak, hogy mi lett volna, ha a horvátok szerzik meg a vezetést, másrészt (joggal) Casillas kapust dícsérik.

Amit viszont felrónak neki, hogy nem bírta az iramot a meccs végéig. Igaz hozzáteszik, hogy az ő visszaesésével az egész horvát csapatnak is egyben vége volt.


Zsákmányállat máját mosnád
egy nagy nevű Realban?

Korábban arról szólt a fáma, hogy a Barcelona pályázik Luka Modrićra, de most már egyre inkább azzal van tele a sajtó, hogy Mourinho nézte ki a Realnak, Xabi Alonso mellé, a királyi gárda középpályáját erősíteni.

Szólj hozzá!

Címkék: real madrid modrić

Hiába jó arc a horvát szurkolók túlnyomó többsége és a csapat a kiesése ellenére is szépen teljesített, amikor maroknyi tapló huligán el tudja rontani a hangulatot.

Az EB-n Gdansk felé, a horvát-spanyol meccsre utazó horvát "szurkolók" közül öten-hatan Bécsben megverték a szerb Miodrag Jovanovićot és 9(!) éves fiát halálosan megfenyegették.
 

„Bécsben, a De France hotel mellett sétáltam a fiammal, aki a belgrádi Crvena Zvezda mezét hordta, amikor hirtelen előtűnt egy srác és így kiáltott a fiamra: »Nézd a kis cigányt*!« . Ezt követően egy másik huligán engem hátulról leütött, amitől a földre estem, majd elkezdtek rugdosni. A fiamról levették a zvezdás mezét, amit le is vizeltek. A kisfiam torkaszakadtából bömbölt, én pedig megpróbáltam segítséget hívni, de rám rivalltak, hogy: »Hallgass, mert lemészárolunk titeket!« Nem tudom, hogy meddig tartott a támadás, mert elvesztettem az időérzékemet. A támadókkal volt egy lány is, aki azzal fenyegetőzött, hogy elrabolják a gyerekemet.” – nyilatkozta Jovanović az Alo Magazinnak.

*Cigányok (Cigani) - a Zvezda szurkolóinak a közismert gúnyneve

 Nincs értelme barbár délszlávozni, mert ilyen tapladékok a legtöbb náció tagjai között előfordulnak. Például az 1998-as franciaországi VB-n német huligánok majdnem halálra vertek egy francia csendőrt.

UPDATE: Viszont jó hír, hogy az UEFA az olasz-horváton a horvát szurkolók pirotechnikázásáért és a rasszista feliratokért meg bekiabálásokért "csak" 80 ezer eurós bírságot szabott ki. (Az ügy érdekessége, hogy a nyolcvanas években a jugó ultrák a pirózást pont az olasz tiffozóktól vették át.)  Előtte ment a fosatás, hogy példátlanul magas lesz a bírság, valamint pontlevonással akarták sújtani a Vatrenikat a következő selejtezőkön, de szerencsére Platiniék vajszívűbbeknek bizonyultak. Nicklas Bendtne  tiltott gatyareklámjáért például 100 ezer eurós bírságot kapott.

 

 

Szólj hozzá!

Méghozzá az első félidő 28. percében, amikor Mario Mandžukićot szerelte szabálytalanul Sergio Ramos. Mindezt nem az elfogult horvátok, hanem a spanyol sportsajtó csúcsa, a Marca játékvezető-szakértője állítja, nem kis vitát kiváltva a spanyol szurkolók körében.
Ha az első félidőben a Vatrenik megszerzik a vezetést, ki tudja hogyan alakul a vége? Ezen már nincs mit spekulálni, mindenesetre a horvát csapat nem vallott szégyent, szép volt fiúk! És íme a vitatott szerelés:


 

5 komment

Címkék: game over

Slaven Bilić jól mondja. Világversenyeken, sztárcsapatok ellen mindig erőn felül teljesít a Vatreni, és képes a meglepetésre. A 2:2-es biscotto-ról ő is és Del Bosque is úgy beszél, mint egyszeri Mol-szóvívő az INA-bizniszt ért bundavádról. A csapat ma megérkezett Sopotba, a lengyel Opatijára, ahol végtelen nyugalommal, sétával és fotózkodással készültek a világ pillanatnyilag legjobb csapata ellen. Szóviccmellény Eb-re esélyesen azt mondanánk legszívesebben ma este: Sopot. Ahol a Vatreni most sem szopott.

Közben a balhés horvát huligánok is megérkeztek Gdanskba, és a spanyolokkal vidám egyetértésben várják az esti meccset. Nem lepne meg, ha a világ első lelátómémje a dos-dos lenne, és később magyar adaptációban a Két kapu, két süti/a Pápa az Egert meg nem üti/Segít neki, a Tippmixes Peti/a Focus önrészét kifizeti! rigmusban élne túl.

A száraz horvát-spanyol statisztikák amúgy ezt mutatják: 4 barátságos meccs, 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, -1 gólkülönbség. Ezt kellene ma egalizálni, és akkor nincs miért izgulnunk. A jelenlegi horvát válogatott korosztálya egyik legfontosabb meccsére készül, a három gólos Mandźukić pedig a hírek szerint a Barcelonába. Soha jobb lehetőséget!

With a little help from our friends

Persze tiszta szívből szurkolunk a fantasztikus szurkolótáborral bíró ír barátainkak, akik talán kipöckölik az olaszokat.

Hajde, hrvati!

A meccset élőben kommentáljuk.

2 komment

Címkék: euro2012 horvátország spanyolország


A ma esti mérkőzés esélyese Spanyolország. Mi több, az európa- és világbajnok spanyolok a végső győzelemre is a legesélyesebb csapat. A horvátok azonban az Eb-n idáig elismerésre méltó teljesítményt nyújtottak, és különösen az oroszverő görögök meccsét követően senki sem meri a vatrenikat leírni, beleértve a spanyol szövetségi kapitányt, Vicento Del Bosquet is.


 

Az ominózus, esetleges horvát-spanyol összebeszéléssel kapcsolatos kérdésre (2:2 vagy még több gólos döntetlen esetén mindenféleképp ez a két csapat jutna tovább, az olaszok pedig bármennyire is megvernék az íreket, kiesnének) elmondta, hogy megérti a közvéleményt és az őket kiszolgáló újságírókat, akik folyamatosan ezzel a kérdéssel bombázzák, de elmondta, hogy eszükbe sem jutott az ellenféllel lepacsizni: "A győzelemre fogunk játszani és biztos vagyok benne, hogy a horvátok is. Tisztességes meccs lesz, mélységesen hiszek a tiszta labdarúgásban." – mondta Vincento mester.
Del Bosque, mint kiderült nem csak a kötelező udvariasságot mantrázta, amikor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy tiszteli a horvát csapatot, és erős, jó együttesnek tartja őket.
Pontosan visszaidézte a horvátok Törökország elleni drámai fiaskóját, amikor a korábbi, 2008-as Eb-n, Bécsben tizenegyesekkel estek ki a negyeddöntőben: "A szövetségi kapitányuk, Slaven Bilić kiváló edző, de a törökök ellen elkövetett egy hibát, mert kőkeményen meg kellett volna védenie a csapatának a hosszabbításban megszerzett előnyét. Nagyon jól emlékszem, ahogy a horvátok bevágtak egy gólt a 117. percben, ugyanúgy, mint két éve a spanyolok színeiben Iniesta a dél-afrikai vébédöntőn a hollandok ellen."
Del Bosque egy icipicit azért tévedett, mert Klasnić a törökök ellen a 119-dik percben szerzett gólt.


A horvát sajtó a helyén kezeli a meccset. Kiemelik, hogy Spanyolország az esélyes, de mivel a horvát is egy kifejezetten ütőképes, jó csapat, bármi megtörténhet. Ráadásul úgy hírlik, hogy a Barcelona játékosmegfigyelői a meccs alatt vigyázó szemeiket a horvátok játékmesterére, Luka Modrićra vetik. [Elképzelni se lehetne nagyobb élvezetet egy katalánnak, ha a horvátok a spanyolokat Luka Modrić remek játékának köszönhetően vernék meg, majd a meccs után ünnepélyesen bejelentenék, hogy a Barça leszerződtette. Legfeljebb, ha előkerülne János Károly király titkos naplója, amiben bevallja, hogy a szíve mélyén Barça-drukker.]
A spanyol csapatból Mata, Torres és Pepe Reina, Casillas cserekapusa is leginkább Modrićtól tart.

Luka, most megmutathatod, hogy Xavi és Iniesta mellett a helyed

Robert Prosinečki, a horvátok focilegendája, (Bilić egykori csapattársa, jelenleg a belgrádi Crvena Zvezda edzője) is azt nyilatkozta, hogy ugyan a spanyolok a favoritok, de a horvátok is simán győzhetnek, sőt, még az sem tartja kizártnak, hogy a már leírt, büszke írek az olaszok esetleges legyőzésével, vagy legalábbis pontszerzéssel is kikaparhatják a piros-fehér pepitáknak a gesztenyét.

 Robit sosem a szépségéért szerettük 

3 komment

Címkék: spanyolország horvátország euro2012

A Vatreni szurkolóit a füstbombák, görögtüzek, és déligyümölcsök alapján a közvélemény könnyen balkáni huligánoknak könyveli el. De nem minden katona háborús bűnös. Képes poszt.

Perišić nem örül a rendbontásnak

Vukojević, az önkéntes tűzoltó sem

Ami nekünk a szotymag, az a horvátoknak a piró. Nincs meccs nélküle.

Bográcsolás

Elcsúszik a héjon a néger

Aki a vízilabdát szereti, nem lehet rasszista

Horvát, spanyol, ír, és német drukkerek buliztak együtt Gdanskban. Due-due, due-due, ezt énekelték együtt szurkolóink a spanyolokkal. És megtapsolták a Viva Españát.

Traktoros parádé Szlavóniában. Senki nem huhog.

Nincs balhé Poznanban sem

Békés horvátok és elefántok még Colorado Springsben is élnek

Vadállat huligán

Este szidom, éjjel dugom

Belgrádi óvodások Mandžukić-alakzatban

Források: vecernji, uefa, fuckyeahvatreni

7 komment

Címkék: horvátország szurkolók euro2012

A horvátokat megbírságolják a szurkolói kemény mag balhéi miatt. A horvát huligánok Lengyelországban európai uniós zászlót égettek és háborús bűncselekményekért elítélt tábornokukat, Ante Gotovinát éltették.

E kis, büszke nép azon kevés európai nemzet egyike, akik nemrég fegyveresen vívták ki függetlenségüket. Persze ehhez kellett külső segítség és némi mázli is, de közülük sokan még napjainkban is úgy tobzódnak a patriotizmusban, mint Sly a Rambo filmek nagymonológjaiban.

Ma van a horvát különleges egységek napja. Kommandósnak bárkit felvesznek, aki legalább két évet lehúz hivatásosként a fegyveres erőknél (hadsereg, rendőrség) "csak" az alábbi feltételeknek kell megfelelni: lefutni ötven kilométert teljes harci felszerelésben, lenyomni ezer fekvőtámaszt, mozgó helikopterből és motorcsónakból tengerbe ugrani stb.
Spanyolországi partraszállás
(csak vicc)
Légpuska, másképp
(mint a léggitározás)

3 komment

Címkék: háború gotovina kommandósok