Ha a szurkolókon múlna, a horvát válogatott alaptaktikája a 4-4-2 mellett a megelőző atomcsapást is tartalmazná. Egy fiatal nemzet fiatal szurkolóitól nem állhat távol a nacionalista hőbörgés, és ez a horvátoknál sincs másképp. A horvát szurkolóknál senki sem tud ügyesebben horogkereszt-formára rendeződni a lelátón, félelmetes harci kiáltásuk - u boj, u boj za narod svoj (Harcba a népedért) - pedig még a Fifa-játékok atmoszférahangjai közé is bekerült.

A horvát szurkolók ráadásul szimbiotikus kapcsolatot alakítottak ki a horvát zenészekkel, az utóbbi időben leginkább a rapperekkel. A válogatott egyik hivatalos himnuszát Nered (Káosz) és a szurkolók éneklik, miszerint Tüzes szív (A horvát válogatott idióta hivatalos beceneve ugyanis a Tüzesek):

A dal szövege direkt utalásokkal figyelmezteti a játékosokat, hogy mivel a szurkolók élnek-halnak a hazájukért, a focisták is jobban tennék, ha a tüdejüket is kilehelve, tüzes szívvel küzdenének az utolsó pillanatig.

Horvátország két legnagyobb klubja, a zágrábi Dinamo és a spliti Hajduk (hogy melyik az igazibb horvát Ferencváros, arról majd később) szurkolói is szeretnek énekelni. Elsőként a Connect és a hirhedt zágrábi huligáncsoport, a Bad Blue Boys közös művét ajánlanánk mindenki figyelmébe:

A Vénám színe című nótában a szurkolók először hálát adnak az istennek, amiért zágrábiak lehetnek, hiszen mi (mármint azok, akik nem vagyunk zágrábiak), mind kurvára örülnénk, ha zágrábiak lehetnénk. Emellett megtudjuk, hogy a zágrábi fiúk nem sírnak, ha ömlik a vérük, a klubbuk színe a vénájuk színével egyezik, és még egy kis történelmi visszatekintést is kapunk arról az időszakról, amikor a vadnacionalista Tudjman-rezsim egy apró döntéssel magára tudta haragítani a vadnacionalista BBB-t. Történt ugyanis, hogy az öreg Franjo, jobb dolga nem lévén a Dinamot Croatiára keresztelte át. A BBB ezután felgyújtotta az elnöki díszpáholyt a stadionban, bojkottálta a meccseket, és ahol lehetett, összecsapott a rendőrökkel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a névváltozás előtt és a név visszaszerzése után is, ahol és amikor csak lehet, összecsapnak a rendőrökkel.

Ezt a harciasságot fejezi ki a másik, kvázi-hivatalos Dinamo-himnusz is, A Szent név, Dinamo című is:

A ritmusos prolirock nótában a fiúk azt az utasítást kapják, hogy a Dinamóért késsel, lánccal, akár boxerrel a fejben is harcoljanak, és lehetőség szerint gyújtsanak fel minden közelükben lévő éghető anyagot.

A BBB ezt az utasítást igen komolyan veszi, főként ha az ősi rivális Hajduk az ellenfél. De a splitieket sem kell félteni. Európa legrégibb szervezett szurkolói csoportja 1950-ben, a braziliai vébé után alapult, brazil mintára kapta a Torcida nevet is. Hosszú történelmük azonnal a Jugoszláv Kommunista Pártból történő kizárásokkal indult, és mert a Torcidát jelképező T mellé egy H betü is került a címerükre, azonnal nacionalizmussal is megvádolták őket. Bár ebben van bőven igazság - Kelet-Közép-Európában először a spliti drukkereken láthattunk kifordított bomberdzsekiket -, a H betű inkább szólt a Hajdukról, mint a Horvátságukról.

Split viszont a divatos Zágrábbal szemben egy csóró tengerparti város, döglődő iparral, döglődő lakótelepekkel (és igen szép lányokkal), ezért ne lepődjünk meg, ha a szurkolói-zenekari együtműködés is inkább a miskolci lakótelepek világát idézi. A Nista Kontra Splita (Semmit Split ellen) című világsláger kellemesen lakótelepi trenszritmusai előtt látható dokumentumfelvételen egy nyolcvanas évekbeli Crvena Zvezda-Hajduk Split mérkőzésen járunk. A tévériporter éppen azért aggódik, hogy a Torcida majd biztos balhét csinál, amikor egy magát főnöknek néző középkorú úr lelkesen biztosítja róla, hogy a fiúk hallgatnak rá, nem lesz itt balhé. Ekkor lép oda hozzá egy kidolgozott felsőtestű fiatalember, mondván "mégis ki a fasz vagy te, azt ugye tudod, hogy nem utazol velünk haza".

A dal a pumpálós szakaszban a sörösüvegek kreatív újrahasznosításának lehetőségét elemzi, a lírai részben pedig megtudhatjuk, hogy az énekes nem bánja, ha róla vagy a világról bárki rosszat mond, de ha Splitről egy rossz szó is elhangzik, akkor kénytelen lesz visszatérni a sörösüvegek kreatív újrahasznosításához.

A lényeg a lényeg, van vér a pucánkban. Ahogy a címben írtam: kevesen vagyunk, de azért vagyunk.

6 komment

Címkék: horvátország foci eb szurkolók dinamo hajduk torcida bbb

A bejegyzés trackback címe:

https://mihrvati.blog.hu/api/trackback/id/tr57452030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.03. 20:48:45

Örömteli, hogy Belga követelését, a horvátok magukra vették, jó is a horvát nemzeti hiphop. De én a horvát foci kapcsán inkább a németeket meggyalázó '98-as csapatot őrzöm szívemben, Sukerrel, Bobannal, Proszinyeckivel, Aszanoviccsal, Jarnival, Vlaoviccsal és a jelenlegi kapitány Biliccsel, mint ezt a fasisztoid brigádot.

Mondjuk azt meg kell adni a nagy világversenyeket rendszeresen bojkottáló labdarúgóinknak, hogy megkímélnek minket attól, hogy Kozsó és a hozzáhasonló fostaliga producereink horvátokéhoz hasonló szurkolói-pop slágereket gyártsanak szakmányban. Bár azért a Rakonczai fivérek így is kijöttek egy magasszinvonalú songgal, nesze:
www.youtube.com/watch?v=ec_TDaxEdAc .

akiraly · http://index.hu 2008.05.04. 07:57:31

@popp: szep emlekeket ideztel, csodas volt a 98-as csapat. Aljosa Asanovic a legnagyobb kiraly!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.04. 09:21:26

Siófokon egy nagy kivetítős, vébé nézésre rendszeresített sörsátorban néztem a '98-as horvát-német negyeddöntőt. Olyan kétszázan fértünk be, a nézősereg fele német volt. A meccs elején jó nagy hanggal skandálták nem éppen goethei rigmusaikat, amikor a szövetségi kapitányukat mutatta a kamera például, heves Berti, Berti, Berti ordibálásban törtek ki, meg a Klinsi, Klinsi, Klinsi gól mantrát ismételgették, Csak a mi nyolc fős, már nem igazán szomjas asztalunk állt ki ahorvátok mellett, úgyhogy üvöltöttük vadul, hogy Davor Suker gól. Jarni vezető gólja után már a kocsma magyar fele is kezdett ébredezni 2-0-nál már ment az Aufwiedersehen, 3-0-nál Vlaovic gólja után a kocsma magyar-fele meg már az asztal tetején táncolt ritmusosan üvöltve, hogy Kelet-Európa, Kelet-Európa! Óriási élmény volt!

Egyébként argentin illetve olasz szurker vagyok, de német focistákat mindennél jobban utálom és az a horvát csapat nagyon a szívemhez nőtt.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.03. 15:12:57

Torcida! Torcida!

A horvát szurkerek állatok, amikor a Megyeri úton elkezdtek örvényleni a szektorukban a széksorok között, azt hittem, hogy verekedés tört ki, de csak pogóztak.

Andriš 2008.06.06. 16:59:18

A cikkhez egy két megjegyzésem lenne: Több fórumon és weboldalon is olvastam, hogy a BBB és a Torcida huligáncsoport! Tévedés! Ők az úgynevezett latin vonalat viszik, ahol az ultra és a hooligan egy és ugyanaz. Csak Magyarországon van ez szétszedve , elég szerencsétlen módon. Az index, illtve a Sport Géza nevezetű aloldal eléggé lehúzza a horvát válogatottat. na majd meglátjuk, hogy mennyire fognak a nyugat-európai túlsztárolt csapatok jutni. Remélem kelet-európai fölény lesz. Ez szurkolói szinten borítékolható!Mi Hrvati!
süti beállítások módosítása